St. Paul’s Episcopal Church

Location: Brookline, MA
Size: 2,500 SF

studioMLA worked with David L. King Architects to renovate the basement of St. Paul’s Episcopal Church, designed in 1852 by renowned architect Richard Upjoin, now on the National and State Registers of Historic Places.

The St. Paul’s community emphasized the need for accessibility and light. The design team transformed the dark, mostly underground level into a vibrant space for learning and fellowship, accommodating a Sunday School, youth programming, and the Pine Village Preschool.

Larger windows, creative lighting, and colorful walls brighten up the space, and a new accessible entryway make the basement welcoming to all. The reconfigured floor plan includes multiple classrooms with kitchenettes, new bathrooms, and office space. Outside, studioMLA designed play areas for the children and gathering spaces for church events.