Epiphany School Expansion

Location: Dorchester MA
Size: 22,600 SF

Founded in 1997, Epiphany is an independent school for children of economically-disadvantaged families in Boston. Looking to expand their campus and grow their program to support younger children, Epiphany purchased a nearby property with a historically significant building: the former Industrial School for Girls (ISG). While working closely with the Boston Landmarks Commission and the Boston Planning and Development Agency, studioMLA designed a new building that both harmonizes with the residential neighborhood and respects the significance of the existing historic brick structure.

Epiphany partners closely with families and the community, and the new facilities provide the environment to do so even more effectively. The site includes Epiphany’s recently-opened Reggio-inspired Early Learning Center serves 66 children ages 0 to 5. It also includes a half-court gym, workout room, shower, teaching kitchen, and laundry facilities for families and program graduates to use. It also provides much needed meeting rooms and flexible workspace for school administration and key program partners such as Codman Square Health Center, Room to Grow, and Jewish Vocational Services. A total of 25 teaching fellows are housed in a separate section of the second floor, and in the renovated historic structure. The site also supports a robust garden-to-table program including a green house.