Brookline Arts Center

Location: Brookline, MA
Size: 1,500 SF

Since 1968, the Brookline Arts Center (BAC) has been housed in the Peabody and Stearns’-designed Brookline Fire Station #3. The original late ’60s adaptive reuse, has seen a few renovations over the years, but most recently studioMLA completed a Feasibility Study to identify ways to modernize and improve both functionality and flexibility of the existing studio and gallery spaces.

Planned in phases to both minimize disruption to ongoing programs and align with funding sources, Phase I was completed in 2017. This renovation added a marine plywood “utility core” between the main studio and the pottery studio behind and provides an art sink, work area/counter and built-n storage. It also included a new accessible restroom.

Phase II, currently in the fundraising phase, will connect this renovated studio to an existing small gallery, allowing for better art display and area for larger events. The historical sealed-up fire truck doors would also be restored, reconnecting the main space to the outdoors while creating additional, much needed, floor space. Three folding gallery partitions were designed to temporarily divide the main studio into multiple smaller studios/classrooms, or open up to one larger room with more display walls.